14. elokuuta 2011

SUUNTANA SAAPASMAA

Arrivederci, a presto!



Reissaamme seuraavat viikot loistavasta kulinarismistaan tunnetussa Italiassa, joten vietämme hetken hiljaiseloa postailussa. Palaamme asiaan jälleen syyskuussa – uskoaksemme useita ihania ravintolakokemuksia ja reseptejä rikkaampina.

Luvassa raporttia kiehtovasta Sisiliasta sekä romanttisesta Roomasta. Piipahdamme myös Emilia-Romagnassa, joka on lahjoittanut maailmalle muun muassa parmesaanin sekä bolognesekastikkeen.

Pysy siis kuulolla!


12. elokuuta 2011

PENNEÄ, MUNAKOISOA JA RICOTTAA TOMAATTIKASTIKKEESSA

Paras pastakastike syntyy Muttin tomaateista.







RESEPTI (4:lle)

Raaka-aineet:

2 pientä sipulia
1 valkosipulinkynsi
500g penneä
1 munakoiso
1 ½ rs kirsikkatomaatteja
1 puntti basilikaa
? punaista chiliä
1 prk tomaattimurskaa (esim. Mutti)
100 g ricottaa
1 tl muskottipähkinää
suolaa, pippuria
voita, öljyä

  • Viipaloi munakoisot ja itketä ne ripottelemalla päälle suolaa. Anna valua ja huuhtele.
  • Pilko sipulit ja chili. Puolita tomaatit.
  • Kuullota sipuleita hetki voi-öljyseoksessa, laske lämpöä ja lisää chilit, tomaatit ja murska.
  • Hauduta kastiketta pannulla ja paista sillä välin kaunis väri munakoisojen pintaan.
  • Keitä pasta.
  • Mausta kastike muskotilla, suolalla ja pippurilla. Revi joukkoon basilika.
  • Kuutioi munakoisot ja lisää kastikkeeseen. Lisää lopuksi ricotta.
  • Sekoita kastike pastaan ja tarjoile parmesaanin kanssa.


10. elokuuta 2011

KOTIMAISIA KALAHERKKUJA: RAVINTOLA LASIPALATSI

Loistava lounas ja keskustelua kaloista. 






Meillä oli ilo osallistua viimeviikkoiseen ruokabloggaajien tapahtumaan, jonka Ravintola Lasipalatsi järjesti osana elokuun alussa alkaneita Kalaviikkojaan.

Iloinen aamupäivämme alkoi Kauppatorilta, jossa aamukahvien hörppimisen lomassa saimme jututtaa Lasipalatsin luottokalastaja Jari Tainiota. Tainiolta kuulimme huolestuttavia uutisia kotimaisen kalan tilasta. Kalojen kasvatuksen myötä ammattikalastajien määrä on romahtanut. Peruskaloja, kuten kuhaa, voi olla vaikea saada ja siksi sen kilohintakin on pysynyt korkeana jo pitkään. Toisaalta ravintoloitsijat ovat alkaneet arvostaa myös nk. roskakaloiksi leimautuneita lajikkeita, kuten vaikkapa särkeä, silakkaa ja lahnaa. Tainio on muuten kehittänyt mainion tuotteen kalan harvemmin käytetystä osasta: hän savustaa selkärangasta lohiribsejä, joista on kuulemma tullut oikea hittituote.





Toritunnelmista siirryimme Lasipalatsin ravintolaan, jossa tutustuimme Pro Kala Ry:n toimintaan toiminnanjohtaja Katriina Partasen johdolla. Yhdistyksen tarkoituksena on lisätä kuluttajien kalatuntemusta sekä edistää kotimaisen kalan käyttöä. Kalat sisältävät useita terveydelle hyödyllisiä ainesosia, kuten D-vitamiinia sekä monityydyttymättömiä rasvahappoja, joista saatava hyöty peittoaa moninkertaisesti median viime aikoina esiin nostamat terveysriskit.

Tietoiskun jälkeen saimme nauttia lumoavan lounaan, joka oli keittiömestari Petri Simosen käsialaa. Australialaisen Peter Lehmannin viinejä meille esitteli ravintolatoimenjohtaja Tiina Ropponen. Mukana oli myös toimitusjohtaja Joonas Keskinen. Kolmikko huolehti hyvästä tunnelmasta ja heidän kanssaan oli kiva jutustella niin ruuasta kuin viineistäkin. Erityisen mukavaa oli tutustua muihin bloggaajiin ja jakaa kokemuksia heidän kanssaan.






Kilistelimme ruokailun käyntiin harvinaisella shiraz-rypäleestä valmistetulla kuohuviinillä. Uusi tuttavuus oli mielenkiintoinen. Alkuun tarjoiltiin lajitelma Kalaviikkojen alkuruokia. Erityisesti mieleemme jäivät kylmäsavuloheen kääritty graavisiika sekä kalakukkonen etikkamuikkujen ja tillikurkkujen kera.

Pääruuiksi valitsimme sampea tryffeliöljyllä ja maa-artisokkakastikkeella sekä chorizolla ja sinisimpukkakastikkeella viimeisteltyä nieriää, joka sai seurakseen kampasimpukoita. Molemmat annokset olivat erittäin maittavia. Niiden kyytipoikina maistelimme vuoden 2010 rieslingiä sekä Layers White –valkoviiniä, joka on viiden rypäleen sekoitus. Viinit olivat raikkaita ja sopivat annoksille hyvin.

Makeaksi päätteeksi nautimme vaniljaan vivahtavaa tyrnikeittoa ja karviaissorbettia kotimaisella kuohuviinillä. Barossa Botrytis Semillon osoittautui oivaksi viinivalinnaksi jälkiruuille.

Hyvin järjestettyä ja lämminhenkistä tapahtumaa muistelemme taatusti myöhemminkin – päivästä jäi paitsi uusia tuttavia, myös tarpeellista tietoa sekä ennen kaikkea loistava fiilis!





Ravintola Lasipalatsi
http://ravintola.lasipalatsi.fi
Aukioloajat: Ma–Pe 11–24, La 14–23. Su suljettu.
Mannerheimintie 22–24, Helsinki.


Kuvat: Pasi Murto




5. elokuuta 2011

PAREMPAA PANIMORUOKAA: RAVINTOLA HUVILA

Saimaan rannalla sijaitseva kotoisa ravintola.







Savonlinnalainen panimoravintola Huvila tarjoaa hienostunutta ruokaa helposti lähestyttävällä ilmapiirilla höystettynä. Asiakaskunnasta löytyy sekä laadukkaan ruuan arvostajia että olutta juomaan tulleita kesästä nauttijoita. Tunnelma on lämmin ja palvelu asiallista.

Illallisemme alkoi kuohujuomalla, josta jatkoimme alkuruokiin. Aterian aluksi nautimme siikaa kolmella tapaa sekä hanhea. Kala tarjoiltiin sokerisuolattuna, pehmeän makuisena moussena sekä tartarina, joka oli viimeistelty muikun mädillä. Hanhenrinnan- ja terriinin lisukkena oli helmisimpukkajäätelöä ja omenakompottia. Molemmat annokset olivat maittavia ja hyvin valmistettuja.

Rapeakuorinen ruiskukko punajuuren ja kesäkurpitsan kanssa sekä karitsaa juuriselleripyreellä olivat onnistuneita valintoja pääruuiksi. Ruiskukko kätki sisäänsä suomalaisia sieniä, ja annos oli kaikin puolin kekseliäs. Karitsa-annos oli kaunis ja liha kypsyydeltään erinomaista. Suositellut viinit sopivat annoksille hyvin.

Kuohuviinilasiin aseteltu mansikkatiramisu oli raikas versio perinteisestä italialaisesta jälkiruuasta. Sorbetin kanssa tarjoiltu mausteinen porkkanakakku oli maukas, muttei kovinkaan mieleenpainuva.

Toki panimon omia tuotteita oli myös testattava. Amber Alessa maistui sopivassa suhteessa suun täyttävä maltaisuus sekä kirpeä sitruunaisuus. Omenainen Dry Apple -siideri oli myös laadukas.

Panimoravintola Huvila on kaiken kansan paikka, josta saa taiten valmistettua ruokaa. Huvilan terassilta voi seurata auringonlaskua kimmeltävän Saimaan ylle.



Panimoravintola Huvila
www.panimoravintolahuvila.fi
Aukioloajat: Ma–Pe 16–24, La 12–24, Su 12–20
Puistokatu 4, Savonlinna